De patrijs.

De patrijs stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, mede omdat er steeds minder patrijzen zijn en ook omdat het een schuwe vogel is. Toch lukte het in het voorjaar van 2018 om deze vogel mooi te fotograferen, het was een onvergetelijke ontmoeting met deze sterk bedreigde vogel.

De roep van de patrijs is een duidelijk herkenbaar kir-ik, dat vooral 's avonds en 's nachts te horen is. Bij gevaar drukken de vogels zich tegen de grond, of vliegen laag over de grond weg, luid roepend en met duidelijk hoorbare vleugelslagen. De vogel leeft voornamelijk op de grond, op graslanden en akkers. Ondanks de oranje-bruine kop, de grijze borst, de strepen op de flanken en de zwarte vlek op de buik is de patrijs een onopvallende vogel.

De vogel komt met name voor in cultuurlandschap en bouwt het nest op een goed verscholen plaats op de grond. Het vrouwtje bebroedt de ongeveer 10 eieren terwijl het mannetje het nest beschermt. Met name door de intensivering van de landbouw en het verdwijnen van houtwallen is het aantal patrijzen in Nederland sterk afgenomen. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb