De blauwe kiekendief.

Net als andere kiekendieven is ook de blauwe kiekendief een langzaam vliegende maar behendige zweefvlieger. De vogel is in de vlucht te herkennen aan de schuin opgeheven vleugels, waardoor een V-vorm ontstaat en de opvallende witte stuit. De blauwe kiekendief jaagt, laag vliegend over de grond, voornamelijk op prooien zoals kleine zoogdieren, vogels en amfibieën, waarbij de vogel zich vanuit de lucht bovenop de prooi laat vallen.

De populatie is de laatste eeuw sterk in aantal achteruit gegaan, onder andere door het verdwijnen van geschikte leefgebieden, maar ook doordat de vogel vaak broedt in weiden, waarbij regelmatig eieren en jongen verloren gaan als het gras wordt gemaaid. Doordat het vrouwtje groter is dan het mannetje en daardoor op andere prooien jaagt, trekken beide geslachten in de winter soms naar verschillende gebieden.

Ik had het geluk om op 01-02-2021 deze vogel te fotograferen. Het betreft hier een vrouwtje. De vogel was gedurende een uur druk aan het jagen boven een onkruidveld. Zij verraadde haar aanwezigheid door de paniekroep van mezen, merels en ringmussen die dekking zochten in de begroeiing.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb