De grote lijster.

Maart 2020. Ik heb een tijdelijke schuilhut geplaatst aan een zandpad in de Reuselse Moeren. Eigenlijk voor de noordse gele kwikstaarten die hier elk jaar een paar dagen aanwezig zijn. Tot mijn verbazing komen er op een dag een koppel grote lijsters voorbij. Die staan al vele jaren hoog op mijn lijstje. Ze zijn heel erg schuw en het lukt mij dan ook niet om er mooie foto's van te maken.

Oktober 2020. In goed overleg met de grondeigenaar besluit ik om op dezelfde plaats als ik 8 jaar geleden een hutje had weer een nieuwe poging te wagen. Na een week van bouwen en water aandragen want ik heb er dit keer ook een vijvertje bij, staat het geheel. Meteen vanaf het begin is het prijs; tussen een groep roodborst tapuitjes zitten enkele paapjes. Een week later melden zich 3 grote lijsters die ik uiteraard wil fotograferen. De setting wordt gemaakt, het voer aangeboden en het lange wachten is begonnen. Het duurt in totaal een kleine 3 weken voordat ik bijgaande foto's kon maken. De vogels zijn erg schuw! Ze komen telkens met z'n drieën aanzetten, van ver op de akker wordt heel voorzichtig stapje voor stapje dichterbij gekomen richting het hutje. Het is geen uitzondering als de vogels met een lange nek een kwartier lang naar de lens zitten te kijken. Een beweging en ze zijn gevlogen.. Het is dus een kwestie van de lange adem, maar het is de moeite waard!

Grote lijsters waren in de jaren 60, 70 en 80 van de vorige eeuw een heel algemene verschijning. De grote lijster wordt in de volksmond ook wel vlierscheut of schijtlijster genoemd. Begin jaren 90 kwam de grote achteruitgang en die zet zich nog steeds voort, de vogels worden steeds zeldzamer bij ons. 

Heel jammer want deze vogels zijn heel erg mooi en interessant om zo van dichtbij eens te mogen observeren.