De hop.

Turkije mei 2024, tijdens onze vakantie kom ik in de omgeving van het resort in een oude olijf boomgaard terecht. In dit gebied tref ik een aantal koppels hoppen aan die hier broeden. Ik heb hier enkele ochtenden in de week achter een boompje gestaan om de hoppen te fotograferen. Wat heb ik een plezier gehad met deze mooie vogels. Ik heb de balts en de paring mogen aanschouwen.... echt een feestje!

Één van de belangrijkste kenmerken van de hop is de grote kuif, die echter alleen opgezet wordt als de vogel opgewonden is. De hop heeft een uniek verenkleed, waardoor de vogel met geen enkele andere vogelsoort te verwarren is. Het voedsel bestaat uit grote insecten en dieren als hagedissen, die de vogel meestal in het grasland vangt.

De hop broedt in zeldzame gevallen in het oosten of het zuiden van Nederland, verder doet de vogel als doortrekker Nederland aan. Het nest wordt gebouwd in een boomholte, waarin het wijfje ongeveer 5 eieren legt. Het wijfje en de jongen verdedigen zich tegen vijanden door deze te besproeien met een stinkende vloeistof. De roep van de hop klinkt als hoep, hoep, en hoewel het geluid niet luid is, is het toch op grote afstand hoorbaar.

Op bovenstaande en onderstaande foto's is de kuif eerst plat en daarna opgezet te zien.