Home » Vogels 1 » insecteneters » de hop

 Afgelopen jaar( 2014) zijn we enkele weken in Zuid-Frankrijk geweest. In de Ardèche waren we op een camping waar ook een hop aanwezig was. Nadat ik eerder in 2005 op Gran Canaria de hop heb kunnen fotograferen was dit voor mij de tweede keer. Fladderend als een vlinder kwam de hop bij onze caravan voorbij vliegen waarna hij iets verder op op een klein veld landde en op zoek ging naar voedsel. Hij voedt zich met wat grotere bodeminsekten die hij met zijn lange, gebogen snavel uit spleten, mesthopen en zachte grond haalt. Als hij een prooi heeft gevangen gooit hij die op en vangt hem weer op om hem vervolgens in te slikken (zie foto boven). De hop heeft een mooie kuif die meestal plat ligt. Soms, bij onraad of opwelling wordt de kuif opgezet. De roep van de hop is een onmiskenbaar hol klinkend hoep, hoep, hoep. De vogel broedt in delen van zuid en oost-Europa en maakt zijn nest in boomholten, nissen in muren of stapels stenen. In Nederland en België is de hop als broedvogel verdwenen wel kan hij soms nog worden waargenomen gedurende de trektijd in april-mei en augustus-september.

Op bovenstaande en onderstaande foto's is de kuif eerst plat en daarna opgezet te zien.